
- Arnhem ,
- Woningnood
Thema: De stad van dichtbij
De opgaven in onze steden zijn divers en complex. Hoe vang je de klappen van de klimaatcrisis op? Hoe pak je op wijkniveau de ongelijkheid aan? Hoe kunnen we wonen haalbaar en betaalbaar houden voor alle inwoners? Arnhem nodigt iedereen tijdens de Dag van de Stad uit om buiten de gebaande paden te gaan. En om mee te denken over hoe we de stad en ons land zo kunnen inrichten dat we sterk en veerkrachtig om kunnen gaan met verschillende uitdagingen.Gaststad Arnhem
Arnhem is met ruim 160.000 inwoners de twaalfde stad van Nederland. Een levendige stad, met veel aandacht voor een prettige leefomgeving met behoud van de natuur. Arnhem staat net als andere steden in Nederland voor veel uitdagingen. Zoals zorgen voor voldoende goede en betaalbare woningen en kansen creëren voor mensen die het moeilijk hebben. Het programma Tijdens de Dag van de Stad gaan we in gesprek over actuele thema’s en werken we samen aan oplossingen. Naast het aanbod van vertrouwde programmaonderdelen als de last lectures en ontwerpateliers, gaan we Arnhemse wijken in. Om van dichtbij kennis te maken met de opgaven die daar spelen en de mensen die hier hun tanden in zetten. Save-the-date Elkaar ontmoeten is het hart van de Dag van de Stad die je elk jaar samen met andere stedelijke professionals, ambtenaren, bestuurders, wetenschappers, ondernemers, kunstenaars en inwoners maakt. We zien je dus graag op maandag 9 oktober in Arnhem.Zie ook hier de website.
De gemeente Arnhem, woningcorporaties en marktpartijen in de woningbouw slaan hun handen ineen om aan de slag te gaan met het bouwen van voldoende en goede woningen in Arnhem. Hiervoor sluiten zij een Stadsakkoord af, waarin is afgesproken op welke manier ze dat gezamenlijk gaan doen. Het akkoord is direct al door 25 partijen ondertekend. De ondertekenaars hopen dat meer partijen zich zullen aansluiten.
In 2022 kreeg Woningbouw Platform Arnhem vorm: Een intensieve samenwerking tussen gemeente en de marktpartijen. Zie hier het jaarverslag in beeld & geluid.
Het concept van de Woningmakers blijkt succesvol. Er is veel belangstelling uit het hele land. Daarom zoeken de Woningmakers studenten die als Account Manager de contacten kunnen onderhouden met marktpartijen (makelaars, aannemers, ontwikkelaars en woningcorporaties) om de data van hun bouwprojecten in de data-tool Domiporta up-to-date te houden. Het werk kan vanuit huis gedaan worden, je locatie maakt dus niet uit. Zo kun je naast je studie prima bijverdienen, ervaring opdoen én een maatschappelijke bijdrage leveren aan het oplossen van de woningnood. Hoe goed is dat? Lees meer:
De Woondeal Arnhem-Nijmegen is geactualiseerd. Woensdag 8 maart hebben minister Hugo de Jonge, gedeputeerde Peter Kerris en bestuurders namens de 18 regiogemeenten deze deal ondertekend.
Natuurlijk: ook Arnhem heeft enorme ambities om de woningnood op te lossen. ‘Met de Woningmakers willen we de samenwerking met de woningcorporaties en marktpartijen verbeteren, zodat we elkaar beter vinden om die complexe eerste fase beter vorm te geven. We hebben elkaar écht nodig,’ zegt Nanja Oliemans, bestuursadviseur gebiedsontwikkeling van de gemeente Arnhem. Lees het interview.