
- Arnhem ,
- Woningnood
Het Ministerie van BZK heeft alle provincies namelijk gevraagd in de periode van 1 juni tot 1 oktober 2022 een reality-check te doen op het provinciaal bod (zie hoofddocument Ministerie van BZK). Neprom en Woningmakers NL geven in de Bijlage aan hoe zo’n check onder regie van de provincie door de gemeenten plaats kan vinden. Dit op basis van ervaringen van regio’s en gemeenten die de afgelopen jaren met de Woningmakers systematiek werkten (regio’s Alkmaar, West-Friesland en Drechtsteden, en de gemeenten Arnhem, Deventer en Altena).
Om structureel de woningbouwbehoefte te ondersteunen leert de ervaring dat een publiek-private monitor (zoals Domiporta van Woningmakers Nederland) en dialoog met de marktpartijen over de planlijsten behulpzaam is. Dit (lange termijn) proces wordt niet omschreven in deze handleiding.
De betreffende documenten vind je hier.
De gemeente Arnhem, woningcorporaties en marktpartijen in de woningbouw slaan hun handen ineen om aan de slag te gaan met het bouwen van voldoende en goede woningen in Arnhem. Hiervoor sluiten zij een Stadsakkoord af, waarin is afgesproken op welke manier ze dat gezamenlijk gaan doen. Het akkoord is direct al door 25 partijen ondertekend. De ondertekenaars hopen dat meer partijen zich zullen aansluiten.
Natuurlijk: ook Arnhem heeft enorme ambities om de woningnood op te lossen. ‘Met de Woningmakers willen we de samenwerking met de woningcorporaties en marktpartijen verbeteren, zodat we elkaar beter vinden om die complexe eerste fase beter vorm te geven. We hebben elkaar écht nodig,’ zegt Nanja Oliemans, bestuursadviseur gebiedsontwikkeling van de gemeente Arnhem. Lees het interview.
De aanhoudende krapte op de woningmarkt en de onverminderd sterke vraag zijn volgens de makelaars de belangrijkste oorzaken van de prijsstijging. De laatste drie maanden van 2020 was volgens de NVM zelfs de krapste woningmarkt van deze eeuw.
De nieuwbouw van woningen loopt volgend jaar verder terug, verwacht het Economisch Bureau van ING. De krimp komt onder meer door een beperkte vergunningverlening, oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid bij consumenten door de coronacrisis.
Gemeenten bedenken dingen om hun inwoners zover te krijgen hun eigen woning verder te verduurzamen. Hierbij moet een gemeente zich wél aan artikel 122 van de Woningwet houden, oordeelde de Rechtbank Noord-Nederland.