
- Arnhem ,
- Woningnood
Participeren betekent: meedoen of deelnemen aan het maken van plannen. Door bezwaren, maar juist ook goede ideeën met de omwonenden en belanghebbenden te bespreken, worden plannen beter en is er meer kans op steun. De manier waarop de participatie heeft plaats gevonden, wordt onderdeel van de vergunningaanvraag.
Handreiking ‘Betrek uw buurt bij uw bouwplan’
De gemeente Arnhem vindt het belangrijk dat de omgeving op tijd betrokken wordt bij plannen en vergunningsaanvragen. Daarom heeft de gemeente een handreiking Participatie gemaakt. De handreiking wijst plannenmakers en vergunningsaanvragers erop dat ze met omwonenden het gesprek moeten aangaan. De handreiking bevat een tool waarmee een initiatiefnemer van een plan kan bekijken wat het effect van zijn project op de omgeving is en hoeveel participatie daarbij wenselijk is.
Nu al aan de slag
Wethouder Cathelijne Bouwkamp wacht niet met de handreiking tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet: ‘We hebben de Omgevingswet niet nodig om serieus werk te maken van participatie. Laten we dus vooral snel met de handreiking aan de slag gaan. Zo kunnen we nu al werken met de handreiking en aanvullen als dat nodig is op basis van ervaringen van inwoners, ontwikkelaars en ondernemers’.
Meer informatie
De handreiking is te vinden op de website van de gemeente Arnhem op www.arnhem.nl/omgevingswet/participatie. Op arnhem.nl vindt u naast de handreiking ook de meest gestelde vragen over de handreiking.
De gemeente Arnhem, woningcorporaties en marktpartijen in de woningbouw slaan hun handen ineen om aan de slag te gaan met het bouwen van voldoende en goede woningen in Arnhem. Hiervoor sluiten zij een Stadsakkoord af, waarin is afgesproken op welke manier ze dat gezamenlijk gaan doen. Het akkoord is direct al door 25 partijen ondertekend. De ondertekenaars hopen dat meer partijen zich zullen aansluiten.
In 2022 kreeg Woningbouw Platform Arnhem vorm: Een intensieve samenwerking tussen gemeente en de marktpartijen. Zie hier het jaarverslag in beeld & geluid.
Het concept van de Woningmakers blijkt succesvol. Er is veel belangstelling uit het hele land. Daarom zoeken de Woningmakers studenten die als Account Manager de contacten kunnen onderhouden met marktpartijen (makelaars, aannemers, ontwikkelaars en woningcorporaties) om de data van hun bouwprojecten in de data-tool Domiporta up-to-date te houden. Het werk kan vanuit huis gedaan worden, je locatie maakt dus niet uit. Zo kun je naast je studie prima bijverdienen, ervaring opdoen én een maatschappelijke bijdrage leveren aan het oplossen van de woningnood. Hoe goed is dat? Lees meer:
De Woondeal Arnhem-Nijmegen is geactualiseerd. Woensdag 8 maart hebben minister Hugo de Jonge, gedeputeerde Peter Kerris en bestuurders namens de 18 regiogemeenten deze deal ondertekend.
Natuurlijk: ook Arnhem heeft enorme ambities om de woningnood op te lossen. ‘Met de Woningmakers willen we de samenwerking met de woningcorporaties en marktpartijen verbeteren, zodat we elkaar beter vinden om die complexe eerste fase beter vorm te geven. We hebben elkaar écht nodig,’ zegt Nanja Oliemans, bestuursadviseur gebiedsontwikkeling van de gemeente Arnhem. Lees het interview.