- Arnhem ,
- Woningnood
Coalitieakkoord en Portefeuilleverdeling Arnhem
Op 1 juni hebben de fracties van Groen Links, D66, Arnhem Centraal, Partij voor de Dieren, PvdA en Volt het nieuwe coalitieakkoord 2022- 2026 gepresenteerd en gelijktijdig de nieuwe kandidaat-wethouders inclusief portefeuille verdeling bekend gemaakt. “Het uitgangspunt voor het coalitieakkoord is een gezamenlijke visie voor de toekomst van Arnhem: duurzamer, groener, kansrijker en meer verbonden. Dit heeft geleid tot een ambitieus pakket aan plannen voor de komende 4 jaar. Zo wordt er flink geïnvesteerd in bestaanszekerheid, verduurzaming, vergroening, woningbouw en onderwijs.”
In het nieuwe coalitieakkoord wordt voortgebouwd op de bestaande afspraken zoals opgenomen in het Stadsakkoord en de Woondeal. Van de 16.000 woningen (2042) wordt minimaal 50% gebouwd in de categorie betaalbaar en minimaal 30% is een ‘sociale corporatiehuurwoning’. De focus blijft op inbreiding en dus op bouwen binnen de bestaande stad. Bestaande contractuele verplichtingen of eerdere publiek-rechtelijke besluiten worden gerespecteerd.
“Bouwen in natuurgebieden-, parken en ander bestemd groen is uitgesloten tenzij het gaat om (landbouw)grond waar de biodiversiteit juist versterkt kan worden door zowel natuur als woningen toe te voegen.” Het belang van natuur en groen wordt in dit coalitieakkoord nog nadrukkelijker naar voren gebracht; “Kansen die er zijn om groen toe te voegen, benutten we maximaal.” Het college gaat een groennorm hanteren waarbij “elke inwoner van Arnhem vanuit zijn raam minimaal 3 bomen ziet en dat er 30 procent bladerdak in de wijk is en dat er voor iedereen binnen 300 meter van huis een park of stuk van minimaal één hectare aanwezig is.”
Van nieuwbouw, wordt in het kader van de duurzame stad, altijd vereist dat het natuurinclusief, klimaatadaptief en bij voorkeur energiepositief is. Het nieuwe college streeft naar levendige wijken waarin mensen van verschillende achtergronden en inkomens met elkaar samenleven. Om dat te bereiken stuurt het college actief op het divers maken van het woningaanbod in verschillende wijken. Belangrijk instrument om ambities te bereiken is het vormen van een Stadsontwikkelfonds waardoor meer sociale huurwoningen kunnen worden gerealiseerd, maatschappelijke functies een plek kunnen krijgen of de openbare ruimte kan worden vergroend. Met het fonds wil het college zorgen dat projecten die kunnen worden versneld, daadwerkelijk sneller worden uitgevoerd en niet stilvallen in tijden van crisis. Om meer te kunnen sturen op de ontwikkeling van de stad wordt een actiever grondbeleid gevoerd. Aandachtspunt bij het uitvoeren van alle woningbouwplanning is de capaciteit om deze mogelijk te maken. Om te voorkomen dat de gemeente de remmende factor is, wordt hiervoor budget beschikbaar gesteld.
Op het gebied van parkeren komen er lagere parkeernormen voor de hele stad waarbij een zo laag mogelijke norm passend bij de aard van het project en de ligging wordt gehanteerd. Rondom ov-knooppunten en in de binnenstad kan de norm naar nul parkeerplaatsen verlaagd worden (afhankelijk van de doelgroep). Ook het parkeervergunningsysteem en de parkeertarieven worden aangepast gericht op het adagium minder parkeerplaatsen en meer nieuwe huizen.
Wat het effect van dit nieuwe coalitieakkoord precies is op ontwikkelingen en bouwplannen is nog niet scherp. Tijdens het komende Bouwberaad van 7 juli zullen we aandacht besteden aan het akkoord zodat meer zicht ontstaat over de impact van deze koers op de woningbouwontwikkeling.
> Download het Coalitieakkoord en Portefeuille-verdeling hier!
Leontine de Koning,
Programmamanager
Meest gelezen
- Arnhem ,
- Versnellen woningbouw
Verslag 2022 in beeld: Versnelling woningbouw Arnhem
- Arnhem ,
- Versnellen woningbouw
Verslag 2022 in beeld: Versnelling woningbouw Arnhem
In 2022 kreeg Woningbouw Platform Arnhem vorm: Een intensieve samenwerking tussen gemeente en de marktpartijen. Zie hier het jaarverslag in beeld & geluid.
- Arnhem ,
- Versnellen woningbouw
De Woningmakers zoeken studenten!
- Arnhem ,
- Versnellen woningbouw
De Woningmakers zoeken studenten!
Het concept van de Woningmakers blijkt succesvol. Er is veel belangstelling uit het hele land. Daarom zoeken de Woningmakers studenten die als Account Manager de contacten kunnen onderhouden met marktpartijen (makelaars, aannemers, ontwikkelaars en woningcorporaties) om de data van hun bouwprojecten in de data-tool Domiporta up-to-date te houden. Het werk kan vanuit huis gedaan worden, je locatie maakt dus niet uit. Zo kun je naast je studie prima bijverdienen, ervaring opdoen én een maatschappelijke bijdrage leveren aan het oplossen van de woningnood. Hoe goed is dat? Lees meer:
- Arnhem ,
- Versnellen woningbouw
‘We willen als gemeente Arnhem altijd bereikbaar zijn voor goede ideeën.’
- Arnhem ,
- Versnellen woningbouw
‘We willen als gemeente Arnhem altijd bereikbaar zijn voor goede ideeën.’
Natuurlijk: ook Arnhem heeft enorme ambities om de woningnood op te lossen. ‘Met de Woningmakers willen we de samenwerking met de woningcorporaties en marktpartijen verbeteren, zodat we elkaar beter vinden om die complexe eerste fase beter vorm te geven. We hebben elkaar écht nodig,’ zegt Nanja Oliemans, bestuursadviseur gebiedsontwikkeling van de gemeente Arnhem. Lees het interview.
- Arnhem ,
- Versnellen woningbouw
Woondeal Arnhem-Nijmegen ondertekend
- Arnhem ,
- Versnellen woningbouw
Woondeal Arnhem-Nijmegen ondertekend
De Woondeal Arnhem-Nijmegen is geactualiseerd. Woensdag 8 maart hebben minister Hugo de Jonge, gedeputeerde Peter Kerris en bestuurders namens de 18 regiogemeenten deze deal ondertekend.