
- Arnhem ,
- Woningnood
Een versnelling van de productie is nodig om voor de korte termijn (2025) in te kunnen spelen op de acute woningvraag. Daarnaast is het zaak om ook voor de langere termijn voldoende planvoorraad toe te voegen. Om de kwantitatieve en kwalitatieve afspraken behorende bij de woningbouwopgave te realiseren is het nodig om samen te werken als markt en overheid.
In het Stadsakkoord ligt de focus op het maken van afspraken om te komen tot de bouw van woningen vanuit het perspectief van wonen en leven, nu en in de toekomst. Het zijn afspraken over de samenwerking op inhoud en relatie tussen markt en overheid. In opmaat naar de ondertekening van het Stadsakkoord worden zoveel mogelijk partijen betrokken bij de totstandkoming van de afspraken.
De ambitie is dat alle Bouwberaad-leden samen met de gemeente Arnhem deze samenwerkingsafspraken gaan ondertekenen. Ter gelegenheid van de ondertekening wordt een symposium georganiseerd in februari van het volgend jaar. Het precieze programma en de datum volgt.
De gemeente Arnhem, woningcorporaties en marktpartijen in de woningbouw slaan hun handen ineen om aan de slag te gaan met het bouwen van voldoende en goede woningen in Arnhem. Hiervoor sluiten zij een Stadsakkoord af, waarin is afgesproken op welke manier ze dat gezamenlijk gaan doen. Het akkoord is direct al door 25 partijen ondertekend. De ondertekenaars hopen dat meer partijen zich zullen aansluiten.
Natuurlijk: ook Arnhem heeft enorme ambities om de woningnood op te lossen. ‘Met de Woningmakers willen we de samenwerking met de woningcorporaties en marktpartijen verbeteren, zodat we elkaar beter vinden om die complexe eerste fase beter vorm te geven. We hebben elkaar écht nodig,’ zegt Nanja Oliemans, bestuursadviseur gebiedsontwikkeling van de gemeente Arnhem. Lees het interview.
De aanhoudende krapte op de woningmarkt en de onverminderd sterke vraag zijn volgens de makelaars de belangrijkste oorzaken van de prijsstijging. De laatste drie maanden van 2020 was volgens de NVM zelfs de krapste woningmarkt van deze eeuw.
De nieuwbouw van woningen loopt volgend jaar verder terug, verwacht het Economisch Bureau van ING. De krimp komt onder meer door een beperkte vergunningverlening, oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid bij consumenten door de coronacrisis.
Gemeenten bedenken dingen om hun inwoners zover te krijgen hun eigen woning verder te verduurzamen. Hierbij moet een gemeente zich wél aan artikel 122 van de Woningwet houden, oordeelde de Rechtbank Noord-Nederland.