
- Arnhem ,
- Woningnood
Tot en met 2030 komen er in de regio minimaal 33.000 woningen bij. De gemeenten spannen zich in om dit aantal te verhogen naar 38.0000. Een belangrijk deel van deze woningen komt op de grootschalige woningbouwlocaties Arnhem Spoorknoop-Oost, Stationsgebied Nijmegen en Kanaalzone-Zuid in Nijmegen. Ook in de andere gemeenten komt er extra inzet voor verschillende woningbouwlocaties.
Met corporaties en marktpartijen onderzoekt de regio kansen in de bestaande woningvoorraad om snel meer woningen te krijgen. In totaal investeert het Rijk 400 miljoen euro in de regio.
De bestuurders uit de Groene Metropoolregio hebben tijdens de ondertekening aandacht gevraagd voor de bereikbaarheid met name de doortrekking van de A15 en verbreding van de A12 en het VeluweWaalpad. Voorzitter Hubert Bruls benadrukt dat er wel randvoorwaarden ingevuld moeten worden om deze woonambities waar te maken. “Kijk bijvoorbeeld naar mobiliteit: zonder beter en kwalitatief meer fietsvoorzieningen, openbaar vervoer en een doortrekking van de A15 gaat het niet lukken.”
Lees hier meer.
De gemeente Arnhem, woningcorporaties en marktpartijen in de woningbouw slaan hun handen ineen om aan de slag te gaan met het bouwen van voldoende en goede woningen in Arnhem. Hiervoor sluiten zij een Stadsakkoord af, waarin is afgesproken op welke manier ze dat gezamenlijk gaan doen. Het akkoord is direct al door 25 partijen ondertekend. De ondertekenaars hopen dat meer partijen zich zullen aansluiten.
In 2022 kreeg Woningbouw Platform Arnhem vorm: Een intensieve samenwerking tussen gemeente en de marktpartijen. Zie hier het jaarverslag in beeld & geluid.
Het concept van de Woningmakers blijkt succesvol. Er is veel belangstelling uit het hele land. Daarom zoeken de Woningmakers studenten die als Account Manager de contacten kunnen onderhouden met marktpartijen (makelaars, aannemers, ontwikkelaars en woningcorporaties) om de data van hun bouwprojecten in de data-tool Domiporta up-to-date te houden. Het werk kan vanuit huis gedaan worden, je locatie maakt dus niet uit. Zo kun je naast je studie prima bijverdienen, ervaring opdoen én een maatschappelijke bijdrage leveren aan het oplossen van de woningnood. Hoe goed is dat? Lees meer:
Natuurlijk: ook Arnhem heeft enorme ambities om de woningnood op te lossen. ‘Met de Woningmakers willen we de samenwerking met de woningcorporaties en marktpartijen verbeteren, zodat we elkaar beter vinden om die complexe eerste fase beter vorm te geven. We hebben elkaar écht nodig,’ zegt Nanja Oliemans, bestuursadviseur gebiedsontwikkeling van de gemeente Arnhem. Lees het interview.
Op 7 juli treffen alle Bouwberaad-leden uit Arnhem elkaar voor het derde Bouwberaad, het eerste weerzien na het Stadsakkoord op 27 februari. De situatie is sindsdien plotseling sterk veranderd (oorlog, prijzen). Toch is versnelling woningbouw nog steeds de opgave, want we moeten er alles aan doen om het tempo er in te houden. Lees meer over het Bouwberaad op 7 juli a.s. en wees erbij!