
- Arnhem ,
- Woningnood
Gezien deze sociaal-maatschappelijke en economische situatie klinkt het misschien raar om nog steeds te praten over het versnellen van de woningbouw. Toch is dat nog steeds de opgave, want we moeten er alles aan doen om het tempo er in te houden. Immers: de noodzaak stijgt en het principe dat voor het realiseren van de woningbouwopgave een publiek-private samenwerking tussen partijen een vereiste is, blijft overeind. En omdat samenwerking versnelling brengt, praten we nog steeds over het versnellen van de woningbouw en kijken we dus uit naar het volgende Bouwberaad.
Is Domiporta up-to-date?
Ter voorbereiding van 7 juli hebben we een analyse gemaakt van de huidige plannen en projecten die in Domiporta staan. Het resultaat hiervan delen we tijdens de bijeenkomst. Aan alle deelnemers van het Bouwberaad wordt gevraagd om vooraf kritisch te kijken naar de eigen planinformatie die nu in Domiporta staat. Staan alle plannen er in? Klopt het beoogde realisatiejaar nog? Is het aantal woningen goed ingevuld?! Specifieke aandacht vragen we voor het invullen van de woningtypes en prijscategorieën.
Coalitieakkoord
Inmiddels is ook het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd. Op deze site is hier een stukje over opgenomen met een verwijzing naar de volledige tekst. Tijdens het Bouwberaad gaan we dieper in op de impact van dit akkoord voor de ontwikkelprojecten en is er ruimte om hierover met elkaar in gesprek te gaan.
Beleid dat werkt
Een derde programma-onderdeel van het Bouwberaad is het thema ‘Beleid dat werkt’. In het Stadsakkoord is afgesproken dat de betrokken partijen zich samen inzetten voor “beleid dat werkt’. Tijdens het Bouwberaad zullen we bespreken over hoé om te gaan met de onbedoelde impact van beleid en wat een veranderende context kan betekenen voor de effectiviteit van beleid. Hoe houden we elkaar hier scherp op zodat beleid blijft werken?
Tenslotte is er natuurlijk weer alle gelegenheid om elkaar te spreken en de laatste stand van zaken over diverse thema’s met elkaar te delen en de samenwerking te bevorderen.
Namens de gemeente Arnhem en de aangesloten marktpartijen,
Leontine de Koning,
programma manager Woningmakers
NB | Ook aansluiten bij Woningbouw Versnelling Arnhem? Kijk hier.
De gemeente Arnhem, woningcorporaties en marktpartijen in de woningbouw slaan hun handen ineen om aan de slag te gaan met het bouwen van voldoende en goede woningen in Arnhem. Hiervoor sluiten zij een Stadsakkoord af, waarin is afgesproken op welke manier ze dat gezamenlijk gaan doen. Het akkoord is direct al door 25 partijen ondertekend. De ondertekenaars hopen dat meer partijen zich zullen aansluiten.
Natuurlijk: ook Arnhem heeft enorme ambities om de woningnood op te lossen. ‘Met de Woningmakers willen we de samenwerking met de woningcorporaties en marktpartijen verbeteren, zodat we elkaar beter vinden om die complexe eerste fase beter vorm te geven. We hebben elkaar écht nodig,’ zegt Nanja Oliemans, bestuursadviseur gebiedsontwikkeling van de gemeente Arnhem. Lees het interview.
De aanhoudende krapte op de woningmarkt en de onverminderd sterke vraag zijn volgens de makelaars de belangrijkste oorzaken van de prijsstijging. De laatste drie maanden van 2020 was volgens de NVM zelfs de krapste woningmarkt van deze eeuw.
De nieuwbouw van woningen loopt volgend jaar verder terug, verwacht het Economisch Bureau van ING. De krimp komt onder meer door een beperkte vergunningverlening, oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid bij consumenten door de coronacrisis.
Gemeenten bedenken dingen om hun inwoners zover te krijgen hun eigen woning verder te verduurzamen. Hierbij moet een gemeente zich wél aan artikel 122 van de Woningwet houden, oordeelde de Rechtbank Noord-Nederland.