
- Arnhem ,
- Woningnood
Gelezen in: Arnhemsche Courant – een artikel van Patrick Arink
Om de wooncrisis op te lossen, zal er komende jaren veel gebouwd moeten worden. Arnhem staat voor een enorme opgave. Tot 2030 moeten er in de stad 7.500 nieuwe woningen bijkomen. De ambitie is dat er in 2040 in totaal nieuwe woonruimte is voor zo’n 16.000 extra huishoudens.
In plaats van uitbreiden kiest Arnhem de komende jaren voor inbreiden. Verspreid door de stad zijn voldoende plekken waar ruimte is om nieuwe woonbuurten te realiseren. “Dan kun je bijvoorbeeld denken aan Spoorzone Oost”, vertelt Kirsten van Rijen.
Delen van het oude industriegebied rond de Westervoortsedijk werden afgelopen jaren al getransformeerd tot woonwijk. Als het aan de gemeente ligt, blijft het daar niet bij.
“Neem bijvoorbeeld het spooremplacement. Het is een parkeerplaats voor treinen, maar eigenlijk wil je zoiets niet zo dicht bij het centrum van de stad. Je wilt de verschillende woonwijken aan elkaar hechten.”
Lees het hele artikel in de Arnhemsche Courant
De gemeente Arnhem, woningcorporaties en marktpartijen in de woningbouw slaan hun handen ineen om aan de slag te gaan met het bouwen van voldoende en goede woningen in Arnhem. Hiervoor sluiten zij een Stadsakkoord af, waarin is afgesproken op welke manier ze dat gezamenlijk gaan doen. Het akkoord is direct al door 25 partijen ondertekend. De ondertekenaars hopen dat meer partijen zich zullen aansluiten.
Natuurlijk: ook Arnhem heeft enorme ambities om de woningnood op te lossen. ‘Met de Woningmakers willen we de samenwerking met de woningcorporaties en marktpartijen verbeteren, zodat we elkaar beter vinden om die complexe eerste fase beter vorm te geven. We hebben elkaar écht nodig,’ zegt Nanja Oliemans, bestuursadviseur gebiedsontwikkeling van de gemeente Arnhem. Lees het interview.
De aanhoudende krapte op de woningmarkt en de onverminderd sterke vraag zijn volgens de makelaars de belangrijkste oorzaken van de prijsstijging. De laatste drie maanden van 2020 was volgens de NVM zelfs de krapste woningmarkt van deze eeuw.
De nieuwbouw van woningen loopt volgend jaar verder terug, verwacht het Economisch Bureau van ING. De krimp komt onder meer door een beperkte vergunningverlening, oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid bij consumenten door de coronacrisis.
Gemeenten bedenken dingen om hun inwoners zover te krijgen hun eigen woning verder te verduurzamen. Hierbij moet een gemeente zich wél aan artikel 122 van de Woningwet houden, oordeelde de Rechtbank Noord-Nederland.