
- Arnhem ,
- Woningnood
Dit jaar worden er circa 69 duizend woningen opgeleverd. Dat zijn er al ongeveer 1.500 minder dan in 2019. De daling zet in 2021 verder door naar 65 duizend stuks. Daardoor loopt het woningtekort in Nederland nog verder op. Onder meer makelaars en de Vereniging Eigen Huis (VEH) hebben de afgelopen tijd al regelmatig een oproep gedaan om meer woningen bij te la-ten bouwen.
In een rapport over de bouw constateerde ING verder dat de volumekrimp in de sector afgelopen jaar is uitgekomen op ongeveer 1 procent. De beperkte krimp was onder meer te danken aan kleine bouwbedrijven, die hun omzet zagen aandikken.
Dat laatste kwam doordat consumenten in coronatijd hun huis lieten op-knappen. ‘Het effect van de coronacrisis wordt in 2021 zichtbaar. Naar verwachting krimpt de sector met 4 procent’, waarschuwt ING. Dat komt door een kleinere financiële ruimte bij consumenten en afnemende in-vesteringen in bedrijfsgebouwen.
Hier staat een verruiming van de leennormen voor tweeverdieners tegenover. Een maatregel waar toezichthouders De Nederlandsche bank en AFM afgelopen zomer overigens flink kritiek op hadden. Zij wijzen erop dat de Nederlandse hypotheekschulden in vergelijking met andere landen nog steeds erg hoog zijn. Volgens DNB bieden ruimere hypotheeknormen geen soelaas voor de woningnood onder starters. Elke vergroting van de leencapaciteit vertaalt zich namelijk direct in hogere huizenprijzen.
31-12-2020,
De Volkskrant
De gemeente Arnhem, woningcorporaties en marktpartijen in de woningbouw slaan hun handen ineen om aan de slag te gaan met het bouwen van voldoende en goede woningen in Arnhem. Hiervoor sluiten zij een Stadsakkoord af, waarin is afgesproken op welke manier ze dat gezamenlijk gaan doen. Het akkoord is direct al door 25 partijen ondertekend. De ondertekenaars hopen dat meer partijen zich zullen aansluiten.
Natuurlijk: ook Arnhem heeft enorme ambities om de woningnood op te lossen. ‘Met de Woningmakers willen we de samenwerking met de woningcorporaties en marktpartijen verbeteren, zodat we elkaar beter vinden om die complexe eerste fase beter vorm te geven. We hebben elkaar écht nodig,’ zegt Nanja Oliemans, bestuursadviseur gebiedsontwikkeling van de gemeente Arnhem. Lees het interview.
De aanhoudende krapte op de woningmarkt en de onverminderd sterke vraag zijn volgens de makelaars de belangrijkste oorzaken van de prijsstijging. De laatste drie maanden van 2020 was volgens de NVM zelfs de krapste woningmarkt van deze eeuw.
Gemeenten bedenken dingen om hun inwoners zover te krijgen hun eigen woning verder te verduurzamen. Hierbij moet een gemeente zich wél aan artikel 122 van de Woningwet houden, oordeelde de Rechtbank Noord-Nederland.