
- Arnhem ,
- Woningnood
De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte ‘bestaande’ woning is in coronajaar 2020 gestegen met 12 procent, naar 365 duizend euro. De verkoopprijs van nieuwbouwhuizen steeg met 9 procent naar 421 duizend euro. In Amsterdam daalden de prijzen; het is de enige grote stad of regio in Nederland waar dat het geval was. Dit heeft makelaarsvereniging NVM donderdag bekendgemaakt.
De makelaars verwachten dat de stijging van de huizenprijzen ook de komende twaalf maanden doorzet, met een groei van 4 tot 6 procent. Het aantal verkopen zal naar hun inschatting gelijk blijven of tot 5 procent dalen. Amsterdam liep lang voorop met de stijging van de huizenprijzen, maar nu is het andersom. In het centrum noteerden makelaars een daling van de gemiddelde transactieprijs van 7 procent. In de stadsdelen Zuid, West en Oost was dat respectievelijk 4 procent, 1 procent en 2 procent. Ook de vraagprijzen daalden, met circa 5 procent. Het aantal tekoopbordjes nam toe.
De NVM schrijft de dip in Amsterdam toe aan het al hoge prijsniveau en de gevolgen van de coronacrisis. Door alle beperkingen trok de hoofdstad minder ‘internationals’ (buitenlandse kenniswerkers), die voor beleggers in huurwoningen een aantrekkelijke doelgroep vormen. Ook zouden sommige beleggers die woningen via Airbnb verhuurden aan toeristen eieren voor hun geld hebben gekozen en woningen te koop aanbieden.
Amsterdamse makelaars zien de vraag naar woningen veranderen. Huizen met een tuin en meer kamers zijn meer in trek. Ook zou er minder belang worden gehecht aan het wonen ‘binnen de ring’, de ringweg A10. In de NVM-regio Amsterdam als geheel (inclusief Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Abcoude) ging de gemiddelde transactieprijs wel omhoog, met 3 procent.
In heel Nederland stegen de prijzen van vrijstaande woningen het hardst, met gemiddeld 14 procent in een jaar tijd. De prijsstijging bleef voor appartementen net onder de 10 procent. De vraagprijs van de gemiddelde te koop staande woning komt uit op 486 duizend euro, een stijging van 9,3 procent in een jaar. In dezelfde periode daalde het aantal dagen dat een woning gemiddeld te koop staat met 32 dagen naar 117 dagen.
De regio’s waar de prijzen het hardst stegen zijn Hardenberg in Overijssel met 22 procent en Zutphen met 21 procent – volgens de makelaars door meer belangstelling van verhuizende Randstedelingen voor Oost-Nederland.
Terwijl in Amsterdam de prijzen daalden, stegen zij in de andere drie grote steden met 12 tot 15 procent.
Dat betekent dat er maar weinig huizen te koop staan. Op 15 november waren dat er bijvoorbeeld niet meer dan 26 duizend. De kandidaat-koper kon daarmee kiezen uit ‘minder dan twee huizen’: de zogenoemde krapte-indicator van de vereniging stond op 1,9. NVM-makelaars verkochten vorig jaar 154 duizend woningen.
Bron: de Volkskrant,
Marc van den Eerenbeemt
De gemeente Arnhem, woningcorporaties en marktpartijen in de woningbouw slaan hun handen ineen om aan de slag te gaan met het bouwen van voldoende en goede woningen in Arnhem. Hiervoor sluiten zij een Stadsakkoord af, waarin is afgesproken op welke manier ze dat gezamenlijk gaan doen. Het akkoord is direct al door 25 partijen ondertekend. De ondertekenaars hopen dat meer partijen zich zullen aansluiten.
In 2022 kreeg Woningbouw Platform Arnhem vorm: Een intensieve samenwerking tussen gemeente en de marktpartijen. Zie hier het jaarverslag in beeld & geluid.
Het concept van de Woningmakers blijkt succesvol. Er is veel belangstelling uit het hele land. Daarom zoeken de Woningmakers studenten die als Account Manager de contacten kunnen onderhouden met marktpartijen (makelaars, aannemers, ontwikkelaars en woningcorporaties) om de data van hun bouwprojecten in de data-tool Domiporta up-to-date te houden. Het werk kan vanuit huis gedaan worden, je locatie maakt dus niet uit. Zo kun je naast je studie prima bijverdienen, ervaring opdoen én een maatschappelijke bijdrage leveren aan het oplossen van de woningnood. Hoe goed is dat? Lees meer:
De Woondeal Arnhem-Nijmegen is geactualiseerd. Woensdag 8 maart hebben minister Hugo de Jonge, gedeputeerde Peter Kerris en bestuurders namens de 18 regiogemeenten deze deal ondertekend.
Natuurlijk: ook Arnhem heeft enorme ambities om de woningnood op te lossen. ‘Met de Woningmakers willen we de samenwerking met de woningcorporaties en marktpartijen verbeteren, zodat we elkaar beter vinden om die complexe eerste fase beter vorm te geven. We hebben elkaar écht nodig,’ zegt Nanja Oliemans, bestuursadviseur gebiedsontwikkeling van de gemeente Arnhem. Lees het interview.